Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος με αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Πιο συχνά εμφανίζεται ως επιφανειακός όπου ο καρκίνος περιορίζεται στο επιφανειακό στρώμα του τοιχώματος της κύστης ενώ η διηθητική μορφή της νόσου αποτελεί την πιο απειλητική μορφή, επειδή έχει προχωρήσει σε πιο βαθιά στρώματα (μυϊκό χιτώνα) της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισής τη νόσου είναι το κάπνισμα (2.5 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος), η προχωρημένη ηλικία (>65), η έκθεση σε χημικές ουσίες (βιομηχανικά ελαστικά, βαφές), η χημειοθεραπεία με φάρμακα όπως η κυκλοφωσφαμίδη καθώς και η ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου. Το πιο συχνό σύμπτωμα εμφάνισης της νόσου είναι η αιματουρία η οποία μπορεί να μην είναι συνεχής αλλά να εμφανίζεται κατά διαστήματα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η επώδυνη ούρηση, η συχνουρία, η επιτακτική ούρηση ενώ σε προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία και απώλεια βάρους.

Για τη διάγνωση της νόσου χρησιμοποιείται η γενική εξέταση ούρων, η κυστεοσκόπηση, η κυτταρολογική εξέταση ούρων και η αξονική τομογραφία-πυελογραφία.

Θεραπεία καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η θεραπεία των επιφανειακών όγκων γίνεται με τη διουρηθρική αφαίρεση του όγκου με απευθείας όραση μέσω της ουρήθρας με ειδικό εργαλείο κατά την οποία αφαιρείται όλος ο όγκος μέχρι την βάση του.

Η βιοψία θα δείξει το βάθος (στάδιο) εξάπλωσής της νόσου. Σε όγκους σταδίου Τ1 (διήθηση του χορίου) συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστεί ενδοκυστική χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. Αυτές οι ενδοκυστικές εγχύσεις γίνονται περιοδικά με τη χρήση ενός λεπτού ουροκαθετήρα μέσω του οποίου εγχέεται το φάρμακο μέσα στην κύστη.

Η θεραπεία του διηθητικού καρκίνου είναι η ριζική κυστεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις στον άντρα, ενώ στις γυναίκες γίνεται αφαίρεση της μήτρας, των εξαρτημάτων και τμήματος του κόλπου.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά-με λαπαροσκοπική υποβοήθηση.

Η εκτροπή των ούρων γίνεται είτε με την έξοδό τους από το δέρμα (με σακουλάκι στομίας) είτε με τη δημιουργία νέας κύστης από τμήμα λεπτού εντέρου που λειτουργεί ως νέο-κύστη.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές εκτροπής  και ο ασθενή είναι αυτός που θα πρέπει να συν-αποφασίσει με τον γιατρό του την πιο κατάλληλη. Συχνά εφαρμόζεται χημειοθεραπεία πριν από το χειρουργείο. Σε αρρώστους που δεν τους επιτρέπει η γενική τους κατάσταση να υποβληθούν σε κυστεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοβολία. Σε ασθενείς με μεταστάσεις εφαρμόζεται χημειοθεραπεία.

Ποιοι Είμαστε: Πρότυπο Κέντρο Ουρολογίας

Είμαστε μια ομάδα χειρουργών ουρολόγων  με πλούσιο κλινικό, επιστημονικό και χειρουργικό έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

  • μετεκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις στην λαπαροσκοπική-ρομποτική χειρουργική και ενδοουρολογία αναγνωρισμένες από διεθνείς εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Ενδοουρολογική Εταιρεία σε μερικά από τα πιο διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού όπως (Imperial College Ηνωμένου Βασιλείου, Netherland Cancer Institute Ολλανδίας, Freiburg και CarlGustav Carus Γερμανίας, Hadassah Medical Center Ισραήλ, Clinique St. Augustin Γαλλίας, Complejo Hospitalario de Pontevedra-Ισπανία)  
  • έντονο  ερευνητικό ενδιαφέρον  με άνω των 200 δημοσιεύσεων στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά (European Urology, Journal of Urology, Journal of Endourology) και συγγράμματα (Campbell Urology) της ουρολογικής επιστήμης
  • μεγάλη χειρουργική εμπειρία έχοντας οι περισσότεροι από εμάς εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού

Διατηρούμε συνεχή και ενεργή συμμετοχή στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά όργανα και επιτροπές όπως για παράδειγμα στις ομάδες εργασίας για την σύσταση των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας που αφορούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, του καρκίνου του προστάτη και την λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος. Το γεγονός αυτό μας  επιτρέπει να βρισκόμαστε πάντα ενημερωμένοι και η διαγνωστική και θεραπευτική μας προσέγγιση να βασίζεται πάντα σε τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines).

Καλέστε για Ενημέρωση ή Ραντεβού: 6934 656 001