Καρκίνος του Νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα αναλογεί στο 2% των κακοήθων όγκων ενώ είναι η τρίτος συχνότερος καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.

Είναι πιο συχνός στους άντρες και εμφανίζεται κυρίως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής. Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η μη ελεγχόμενη υπέρταση, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος-ζωικού λίπους το θετικό οικογενειακό ιστορικό και η αιμοκάθαρση.

Στην εποχή μας η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού γίνεται συνήθως τυχαία πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, στα πλαίσια διενέργειας ενός υπερήχου, μιας αξονικής ή μιας μαγνητικής τομογραφίας. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι: αιματουρία, πόνος, απώλεια βάρους, καταβολή ή ανεξήγητος πυρετός.

Η τελική διάγνωση γίνεται με το υπέρηχογράφημα, την αξονική και την μαγνητική τομογραφία. Βιοψία της μάζας γίνεται μόνο σε επιλεγμένες καταστάσεις αμφίβολων περιστατικών, σε ασθενείς με μονήρη νεφρό ή στους ασθενείς στους οποίους ο όγκος απλά παρακολουθείται.

Η βιοψία γίνεται με τη βοήθεια υπερηχογράφου ή πιο συχνά αξονικού τομογράφου.

Θεραπεία Καρκίνου του Νεφρού

Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς καθώς και από το μέγεθος και την επέκταση του όγκου που καθορίζουν και το στάδιο της νόσου.

Η χειρουργική θεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού ενώ εφαρμόζεται και σε επιλεγμένους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο νεφρού. Η επέμβαση μπορεί να αφορά στην αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού δηλαδή τη ριζική νεφρεκτομή ή  την αφαίρεση μόνο του όγκου (μερική νεφρεκτομή) που μπορούν να γίνουν ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά-με λαπαροσκοπική υποβοήθηση.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με μερική νεφρεκτομή, ειδικά όσοι έχουν όγκους ≤ 4 cm. Σε ασθενείς με μεταστάσεις εφαρμόζεται μοριακά στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Ποιοι Είμαστε: Πρότυπο Κέντρο Ουρολογίας

Είμαστε μια ομάδα χειρουργών ουρολόγων  με πλούσιο κλινικό, επιστημονικό και χειρουργικό έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

  • μετεκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις στην λαπαροσκοπική-ρομποτική χειρουργική και ενδοουρολογία αναγνωρισμένες από διεθνείς εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Ενδοουρολογική Εταιρεία σε μερικά από τα πιο διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού όπως (Imperial College Ηνωμένου Βασιλείου, Netherland Cancer Institute Ολλανδίας, Freiburg και CarlGustav Carus Γερμανίας, Hadassah Medical Center Ισραήλ, Clinique St. Augustin Γαλλίας, Complejo Hospitalario de Pontevedra-Ισπανία)  
  • έντονο  ερευνητικό ενδιαφέρον  με άνω των 200 δημοσιεύσεων στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά (European Urology, Journal of Urology, Journal of Endourology) και συγγράμματα (Campbell Urology) της ουρολογικής επιστήμης
  • μεγάλη χειρουργική εμπειρία έχοντας οι περισσότεροι από εμάς εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού

Διατηρούμε συνεχή και ενεργή συμμετοχή στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά όργανα και επιτροπές όπως για παράδειγμα στις ομάδες εργασίας για την σύσταση των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας που αφορούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, του καρκίνου του προστάτη και την λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος. Το γεγονός αυτό μας  επιτρέπει να βρισκόμαστε πάντα ενημερωμένοι και η διαγνωστική και θεραπευτική μας προσέγγιση να βασίζεται πάντα σε τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines).

Καλέστε για Ενημέρωση ή Ραντεβού: 6934 656 001