Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περισσότερα από 365.000 νέα περιστατικά/έτος, καθώς και >70.000 θανάτους/έτος.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη περισσότεροι από 3.000 άνδρες/έτος.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι το θετικό οικογενειακό ιστορικό/κληρονομικότητα, η μαύρη φυλή και η αύξηση της ηλικίας.

Η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα ειδικά κατά τα αρχικά της στάδια και μόνο σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα. Όταν η διάγνωση είναι σε αρχικό/εντοπισμένο στάδιο, το ποσοστό των ασθενών στους οποίους θα επιτευχθεί μακροχρόνια επιβίωση είναι πάνω από 95%.

Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους με πιο σημαντικές την ετήσια μέτρηση του PSA στο αίμα και την δακτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό.

Τα τελευταία χρόνια η πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη, έχει προστεθεί ως εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση βλαβών στον προστάτη καθώς και για την καθοδήγηση-στόχευση των βλαβών κατά την βιοψία του προστάτη (fusion βιοψία).

Αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη

 Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, στο πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί άμεση θεραπεία, αλλά ο ασθενής να τεθεί σε ενεργό παρακολούθηση κατά την οποία μέτρα ανά τακτά διαστήματα το PSA, ψηλάφάται ο προστάτης, γίνεται μαγνητική τομογραφία και επαναλαμβάνεται η βιοψία.

Σε ασθενείς με εντοπισμένη νόσο και καλή γενική κατάσταση η ριζική προστατεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης με τις σπερματοδόχες κύστεις και πιθανά τους κοντινούς λεμφαδένες είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά, λαπαροσκοπικά και ρομποτικα-με λαπαροσκοπική υποβοήθηση-με το σύστημα DaVinci.

Εναλλακτικά ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε συνδυασμό ακτινοθεραπείας-ορμονοθεραπείας ενώ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να υποβληθεί σε βραχυθεραπεία ή θεραπεία με υπερήχους υψηλής έντασης (HIFU).

Σε ασθενείς με μεταστάσεις χορηγούνται νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα έναντι των ανδρογόνων καθώς και χημειοθεραπευτικά σχήματα μέσω των οποίων επιτυγχάνονται στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης.

Ποιοι Είμαστε: Πρότυπο Κέντρο Ουρολογίας

Είμαστε μια ομάδα χειρουργών ουρολόγων  με πλούσιο κλινικό, επιστημονικό και χειρουργικό έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

  • μετεκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις στην λαπαροσκοπική-ρομποτική χειρουργική και ενδοουρολογία αναγνωρισμένες από διεθνείς εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Ενδοουρολογική Εταιρεία σε μερικά από τα πιο διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού όπως (Imperial College Ηνωμένου Βασιλείου, Netherland Cancer Institute Ολλανδίας, Freiburg και CarlGustav Carus Γερμανίας, Hadassah Medical Center Ισραήλ, Clinique St. Augustin Γαλλίας, Complejo Hospitalario de Pontevedra-Ισπανία)  
  • έντονο  ερευνητικό ενδιαφέρον  με άνω των 200 δημοσιεύσεων στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά (European Urology, Journal of Urology, Journal of Endourology) και συγγράμματα (Campbell Urology) της ουρολογικής επιστήμης
  • μεγάλη χειρουργική εμπειρία έχοντας οι περισσότεροι από εμάς εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού

Διατηρούμε συνεχή και ενεργή συμμετοχή στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά όργανα και επιτροπές όπως για παράδειγμα στις ομάδες εργασίας για την σύσταση των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας που αφορούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, του καρκίνου του προστάτη και την λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος. Το γεγονός αυτό μας  επιτρέπει να βρισκόμαστε πάντα ενημερωμένοι και η διαγνωστική και θεραπευτική μας προσέγγιση να βασίζεται πάντα σε τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines).

Καλέστε για Ενημέρωση ή Ραντεβού: 6934 656 001