Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής

Είναι από τις πιο συχνές καλοήθεις παθήσεις που προκαλούν διάταση της νεφρικής πυέλου, με συχνότητα  1:1500 παιδιά ενώ η αναλογία αγοριών/κοριτσιών είναι 2:1. Τα ούρα λιμνάζουν στην πύελο του νεφρού, την πιέζουν και τελικά προκαλούν τη διάτασή της. Είναι συνήθως συγγενής (εκ γενετής) και μπορεί να οφείλεται σε συμπίεση από έκτοπο αγγείο, συμφύσεις-ινώδεις ταινίες ή παρουσία «δυσλειτουργικού» τμήματος ουρητήρα. Η υποψία της πάθησης τίθεται κατά τη διάρκεια της κύησης στον υπερηχογραφικό έλεγχο που γίνεται την 16η με 18η εβδομάδα της κύησης και επιβεβαιώνεται στο υπερηχογράφημα 48 ώρες μετά τη γέννηση. Επίσης χρησιμοποιείται η κυστεοουρηθρογραφία ούρησης για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις όπως η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση και οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας. Το δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών μας δίνει πληροφορίες για την λειτουργία των νεφρών και το βαθμό της απόφραξης και κατά πόσο η πάθηση μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τη λειτουργία του νεφρού.

            Η πάθηση μπορεί να παραμένει ασυμπτωματική ή να προκαλεί διαλείπων πόνο, φλεγμονές ή λιθίαση. Όταν η στένωση δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών και παραμένει ασυμπτωματική, τότε μπορεί να γίνεται απλή παρακολούθηση με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο. Ωστόσο σε ασθενείς με μεγάλη διάταση ή συχνή εμφάνιση συμπτωμάτων η νόσος χρειάζεται αντιμετώπιση. Η μια αντιμετώπιση ονομάζεται ενδοπυελοτομή όπου η στένωση μπορεί να διανοιχθεί ενδοσκοπικά με μέσω της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης με μεγάλα ωστόσο ποσοστά αποτυχίας. Η συχνότερα εφαρμοζόμενη επέμβαση είναι η πυελοπλαστική όπου γίνεται πλαστική αποκατάσταση του στενού τμήματος και ακολούθως τοποθετείται προσωρινά ενας αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά-με λαπαροσκοπική υποβοήθηση. Τα ποσοστά υποτροπής φτάνουν στο 3%.

Η λαπαροσκοπική πυελοπλαστική είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής. Στο κέντρο μας διαθέτουμε σημαντικά μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη επέμβαση. Κατά την λαπαροσκοπική πυελοπλαστική χρήσιμοποιούμε 4 μικρές οπές στο δέρμα του ασθενούς μέσω των οποίων εισέρχεται η λαπαροσκοπική κάμερα και τα ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιούμε την επέμβαση. Η επέμβαση αυτή όπως το σύνολο των επανορθωτικών επεμβάσεων απαιτεί υψηλού βαθμού λαπαροσκοπικής δεξιοτεχνία διότι καλούμαστε να αποκαταστήσουμε όχι μόνο την ανατομική αλλά και την λειτουργική συνέχεια των παθολογικών δομών. Στο κέντρο μας διαθέτουμε τόσο την εμπειρία που απαιτείται όσο και την χειρουργική τεχνολογία που μας επιτρέπει να διενεργούμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την επέμβαση αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 3σδιάστατων οπτικών συστημάτων που όπως αποδεικνύεται και στην διεθνή βιβλιογραφία προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στις επεμβάσεις που περιλαμβάνουν υψηλής δυσκολίας λαπαροσκοπικούς χειρισμούς όπως για παράδειγμα είναι η συρραφή με την λαπαροσκοπική τεχνική.

Ένας τυπικός ασθενής που υποβάλλεται στο κέντρο μας σε λαπαροσκοπική πυελοπλαστική, δεν μεταγγίζεται, εξέρχεται 2 ημέρες μετά την επέμβασης χωρίς παυσίπονα και αναμένεται να έχει λειτουργικά αποτελέσματα  ανάλογα με αυτά των ασθενών που υποβάλλονται στην ίδια επέμβαση στα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού με βάση τα δημοσιευμένα τους αποτελέσματα.

Ποιοι Είμαστε: Πρότυπο Κέντρο Ουρολογίας

Είμαστε μια ομάδα χειρουργών ουρολόγων  με πλούσιο κλινικό, επιστημονικό και χειρουργικό έργο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων

  • μετεκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις στην λαπαροσκοπική-ρομποτική χειρουργική και ενδοουρολογία αναγνωρισμένες από διεθνείς εταιρείες όπως η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Ενδοουρολογική Εταιρεία σε μερικά από τα πιο διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού όπως (Imperial College Ηνωμένου Βασιλείου, Netherland Cancer Institute Ολλανδίας, Freiburg και CarlGustav Carus Γερμανίας, Hadassah Medical Center Ισραήλ, Clinique St. Augustin Γαλλίας, Complejo Hospitalario de Pontevedra-Ισπανία)  
  • έντονο  ερευνητικό ενδιαφέρον  με άνω των 200 δημοσιεύσεων στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά (European Urology, Journal of Urology, Journal of Endourology) και συγγράμματα (Campbell Urology) της ουρολογικής επιστήμης
  • μεγάλη χειρουργική εμπειρία έχοντας οι περισσότεροι από εμάς εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού

Διατηρούμε συνεχή και ενεργή συμμετοχή στα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά όργανα και επιτροπές όπως για παράδειγμα στις ομάδες εργασίας για την σύσταση των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας που αφορούν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, του καρκίνου του προστάτη και την λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος. Το γεγονός αυτό μας  επιτρέπει να βρισκόμαστε πάντα ενημερωμένοι και η διαγνωστική και θεραπευτική μας προσέγγιση να βασίζεται πάντα σε τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines).

Καλέστε για Ενημέρωση ή Ραντεβού: 6934 656 001

Λαπαροσκοπική Πυελοπλαστική για την αντιμετώπιση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής.