Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περισσότερα από 365.000 νέα περιστατικά/έτος, καθώς και >70.000 θανάτους/έτος.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη περισσότεροι από 3.000 άνδρες/έτος.

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι το θετικό οικογενειακό ιστορικό/κληρονομικότητα, η μαύρη φυλή και η αύξηση της ηλικίας.

Η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα ειδικά κατά τα αρχικά της στάδια και μόνο σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα.

Όταν η διάγνωση είναι σε αρχικό/εντοπισμένο στάδιο, το ποσοστό των ασθενών στους οποίους θα επιτευχθεί μακροχρόνια επιβίωση είναι πάνω από 95%.

Καρκίνος του Προστάτη & Πρόληψη

Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους με πιο σημαντικές την ετήσια μέτρηση του PSA στο αίμα και την δακτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό.

Τα τελευταία χρόνια η πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη, έχει προστεθεί ως εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση βλαβών στον προστάτη καθώς και για την καθοδήγηση-στόχευση των βλαβών κατά την βιοψία του προστάτη (fusion βιοψία).

Αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, στο πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί άμεση θεραπεία, αλλά ο ασθενής να τεθεί σε ενεργό παρακολούθηση κατά την οποία μέτρα ανά τακτά διαστήματα το PSA, ψηλάφάται ο προστάτης, γίνεται μαγνητική τομογραφία και επαναλαμβάνεται η βιοψία.

Σε ασθενείς με εντοπισμένη νόσο και καλή γενική κατάσταση η ριζική προστατεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης με τις σπερματοδόχες κύστεις και πιθανά τους κοντινούς λεμφαδένες είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά, λαπαροσκοπικά και ρομποτικα-με λαπαροσκοπική υποβοήθηση-με το σύστημα DaVinci.

Εναλλακτικά ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε συνδυασμό ακτινοθεραπείας-ορμονοθεραπείας ενώ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να υποβληθεί σε βραχυθεραπεία ή θεραπεία με υπερήχους υψηλής έντασης (HIFU).

Σε ασθενείς με μεταστάσεις χορηγούνται νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα έναντι των ανδρογόνων καθώς και χημειοθεραπευτικά σχήματα μέσω των οποίων επιτυγχάνονται στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης.

Συχνές Ερωτήσεις

Tι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό (το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου). Ο προστάτης παράγει το υγρό στοιχείο του σπέρματος, που βοηθά στη συντήρηση και την προστασία των σπερματοζωαρίων.

Tι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο καρκίνος που ξεκινάει απο τα κύτταρα του προστάτη. Το αδενοκαρκίνωμα του προστάτη είναι ο συχνότερος τύπος.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Περίπου 1 στους 10 άνδρες θα πάθουν καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 75 ετών.

Ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη;

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστή. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι:

  • Η ηλικία. Πάνω από το 90% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη είναι ηλικίας 55 ετών και άνω
  • Το οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του προστάτη – ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι διπλάσιος όταν υπάρχει πρώτου βαθμού συγγενής με καρκίνο του προστάτη (πατέρας ή αδελφός) πριν από την ηλικία των 60 ετών
  • Το ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις καρκίνο που προκαλείται από μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2
  • Η φυλή – τα άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής έχουν υψηλότερο κίνδυνο.
  • Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Στα πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστούν γενικά συμπτώματα όπως πόνος στα οστά, αδυναμία κά

Τι είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη είναι ο έλεγχος για την αναζήτηση καρκίνου σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ότι ο καρκίνος μπορεί να εντοπισθεί νωρίς  και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Όταν αυτό συμβεί τότε η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος βασίζεται στην δακτυλική εξέταση και στο PSA.

Τι είναι το PSA;

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται τόσο από φυσιολογικά όσο και από καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Το PSA στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα και μπορεί να μετρηθεί με μια εξέταση αίματος. Εάν το επίπεδο PSA  είναι πάνω από 4 ng / mL τότε ο άνδρας θα πρέπει να υποβληθεί  σε περαιτέρω διαγνωστικό έλεγχο για την παρουσία καρκίνου του προστάτη. Τα επίπεδα PSA μπορεί να διαφέρουν από μέρα σε μέρα και απο εργαστήριο σε εργαστήριο. Υψηλά επίπεδα PSA μπορεί να παρουσιαστούν σε πολλές καταστάσεις που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο όπως   στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, την προστατίτιδα κτλ  Υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο που οι ασθενείς είχαν φυσιολογικά επίπεδα PSA.

Τι είναι η δακτυλική εξέταση του προστάτη;

H δακτυλική εξέταση είναι μια εξέταση κατά την οποία  ο ουρολόγος τοποθετεί ένα δάχτυλο στο ορθό του ασθενούς για να ψηλαφήσει την επιφάνεια του προστάτη. Κατά την δακτυλική εξέταση ο ιατρός αναζητάει την παρουσία περιοχών με κάποια σκληρία στην επιφάνεια του προστάτη.  Η παρουσία κάποιας σκληρίας  δεν σημαίνει απαραίτητα παρουσία καρκίνου του προστάτη. Αντιθέτως, μια φυσιολογική δακτυλική εξέταση δεν αποκλείει την παρουσία καρκίνου καθώς το δάχτυλο δεν μπορεί να διερευνήσει όλη την επιφάνεια του προστάτη και νας μικρός όγκος ενδέχεται να μην είναι ψηλαφητός.

Τι ειναι η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη;

H πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη είναι μια καινούργια εξέταση που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία καρκίνου του προστάτη. Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί έναν ισχυρό μαγνήτη και ραδιοκύματα για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων του προστάτη. Η διαδικασία της εξέταση είναι ανώδυνη, αλλά το θορυβώδες και στενό μηχάνημα της μαγνητικής τομογραφίας κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα ιδίως αν πάσχουν απο κλειστοφοβία. Στις συγκεκριμένες περιπτώσει ενδέχεται να χορηγηθεί κάποιο  ήπιο ηρεμιστικό για να βοηθήσει τον ασθενή να χαλαρώσει.  Η διαδικασία της εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Τι είναι η βιοψία του προστάτη;

Η βιοψία προστάτου είναι η εξέταση που πραγματοποιείται στις περιπτώσεις που η μαγνητική τομοφραφία ή η δακτυλική εξέταση αναδείξει την παρουσία ύποπτων περιοχών που χρήζουν ιστολογικής διερεύνησης. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την πραγματοποίηση της βιοψίας του προστάτη, η συστηματική βιοψία και η βιοψία με την σύντηξη εικόνων μαγνητικής με υπέρηχο, γνωστή ως fusion biopsy. Επίσης υπάρχουν δυο τρόποι για να πραγματοποίηση της βιοψίας του προστάτη, η διαπερινεική και η διορθική μέθοδος. Στην διαπερινεική μέθοδο η βελόνα βιοψίας εισέρχεται στον προστάτη μέσω του δέρματος. Στην διορθική μέθοδο η βελόνα εισέρχεται στον προστάτη μέσω του ορθού.

Κατά τη διάρκεια της βιοψίας, γίνεται λήψη δειγμάτων απο ιστό του προστάτη από διάφορες περιοχές του προστάτη όπως επίσης και απο την ύποπτη περιοχή με βάση την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραδία. Αναλόγως την εξέταση και το ίδρυμα στο οποίο γίνεται, η βιοψία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Σύμφωνα με τις νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαίκής Ουρολογικής Εταιρείας, η διαπερινεική fusion βιοψία προστάτου είναι η απολύτως ενδεδειγμένη μέθοδος πραγματοποίησης της βιοψίας του προστάτη σήμερα.

Η μέθοδος αυτή χαρακτηρίζεται τόσο απο μικρότερα ποσοστά λοίμωξης όσο και απο μεγαλύτερη ακρίβεια στην εντόπιση ύποπτων για κακοήθεια περιοχών.

Το Central Urology έχει ανακυρυχτεί ως το πρώτο κέντρο Αριστείας της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην μέθοδο της διαπερινεικής fusion βιοψίας προστάτου απο την  Γερμανική  κατασκευάστρια εταιρεία MEDCOM. Η αναγνώριση αυτή είναι αποτέλεσμα ενδελεχής εξέτασης της τεχνικής, των αποτελεσμάτων και της διαδικασίας που ακολουθείται στο Central Urology.

Ποιά είναι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη;

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι  το στάδιο και ο βαθμός του καρκίνου, αλλά και άλλους παράγοντες όπως είναι η γενική κατάσταση, η ηλικία και οι προτιμήσεις του ασθενούς καθώς και τη γενική υγεία, την ηλικία και τις προτιμήσεις του ασθενούς.

Οι θεραπείες που υπάρχουν περιλαμβάνουν

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να έχει την μορφή της ενεργούς παρακολούθησης (acitve surveillance) ή της προσεκτικής αναμονής (wathcfull watining) . Η ενεργός παρακολούθηση έχει σκοπό την στενή παρακολούθηση του ασθενούς χωρίς την άμεση εφαρμογή κάποιας ενεργητικής θεραπείας όπως για παράδειγμα την ριζική προστατεκτομή ή την ακτινοθεραπεία.  Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η υπερβολική θεραπεία σε όσους δεν την χρειάζονται την δεδομένη εκείνη στιγμή.  Η ενεργός παρακολούθηση συνήθως περιλαμβάνει εξετάσεις PSA κάθε 3-6 μήνες. δακτυλική εξέταση κάθε έξι μήνες· και επναληπτικες μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες αναλόγως το πρωτόκολλο που ακολουθείται.  Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων  δείχνουν ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται ταχύτερα ή πιο επιθετικά, τότε μπορεί να απαιτηθεί μετατροπή της θεραπείας σε ενεργητική μορφή όπως για παράδειγμα ριζική προστατεκτομή ή ακτινοβολία.

Χειρουργική θεραπεία, ριζική προστατεκτομή

Ο κύριος τύπος χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου και τοπικά προχωρημένου καρκίνου του προστάτη είναι η ριζική προστατεκτομή.

Η ριζική προστατεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη, μέρος της ουρήθρας και επανένωση της ουρήθρας  με την ουροδόχο κύστη. Όταν η νόσος του  ασθενούς το επιτρέπει, μπορεί να γίνει διατήρηση των νεύρων της στύσης, μια επέμβαση που ονομάζεται νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή.

Η νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή έχει σκοπό την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας των ασθενών και έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε περιπτώσεις ασθενών που είχαν ικανοποιητική στυτική λειτουργία προεγχειρητικά.

Σε περιπτώσεις πιο επιθετικού καρκίνου πραγματοποιείται επίσης λεμφαδενικός καθαρισμός.

Υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει η ριζική προστσατεκτομή: α) με την ανοιχτή μέθοδο  β) με την λαπαροσκοπική μέθοδο η οποία μπορεί να γίνει με ή χωρίς ρομποτική υποβοήθηση αναλόγως την λαπαροσκοπική ικανότητα, την εμπειρία και την προτίμηση του χειρουργού.

Τόσο τα ογκολογικά όσο και τα λειτουργικά αποτελέσματα της επέμβασης εξαρτώνται από την εμπειρία και την τεχνική κατάρτιση του χειρουργού και όχι από την μέθοδο που θα ακολουθηθεί.

Πλενοεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, η μειωμένη απώλεια αίματος, η ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο και η γρηγορότερη επαναφορά στις φυσιολογικές δραστηριότητες ενώ η υπερυψηλή ανάλυση της εικόνας που εφαρμόζεται στην λαπαροσκοπική μέθοδο επιτρέπει το χειρουργείο να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ανατομική λεπτομέρεια.

Στο Central Urology πραγματοποιείται ένας απο τους μεγαλύτερους αριθμούς λαπαροσκοπικών ριζικών προστατεκτομών στην Ελλάδα γεγονός που εξασφαλίζει την απαιτούμενη εμπειρία και εγγυάται για το βέλτιστο δυνατό ογκολογικό και λειτουργικό αποτελέσμα στο τομέα της εγκράτειας των ούρων και της προστασίας των νεύρων της στύσης.

Μάθετε λεπτομέρειες για την λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή.

Ακτινοθεραπεία 

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί μια ελεγχόμενη δόση ακτινοβολίας για να σκοτώσει ή να βλάψει τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν, να πολλαπλασιαστούν ή και να εξαπλωθούν.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν αρχική θεραπεία αντί της ριζικής προστατεκτομής είτε σαν συμπληρωματική θεραπεία μετά την επέμβαση όταν η νόσος το απαιτεί.

Ορμονοθεραπεία (θεραπεία στέρησης ανδρογόνων)

Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική ορμόνη  που παράγεται από διάφορα σημεία του σώματος και καθορίζει διάφορες λειτουργίες στον άνδρα. Ο καρκίνος του προστάτη χρειάζεται τεστοστερόνη για να αναπτυχθεί. Η μείωση της ποσότητας τεστοστερόνης που παράγει το σώμα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου ή να συρρικνώσει προσωρινά τον καρκίνο. Η θεραπεία μείωσης της ποσότητας τεστοστερόνης ονονμάζεται θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και είναι γνωστή ως ορμονοθεραπεία.

Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται είτε μόνη της σε περιπτώσεις μεταστατικής νόσου είτε σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει  σημαντικές παρενέργειες λόγω των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης στο σώμα όπως:

  • κόπωση που δεν υποχωρεί με ανάπαυση (κόπωση)
  • μειωμένη σεξουαλική ορμή (χαμηλή λίμπιντο)
  • προβλήματα στύσης
  • συρρίκνωση των όρχεων και του πέους
  • απώλεια μυϊκής δύναμης
  • εξάψεις και εφίδρωση
  • αύξηση βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση
  • πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος, συρρίκνωση των γεννητικών οργάνων
  • εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη, προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη
  • απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) – τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D και η τακτική άσκηση συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης
  • υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων

Πως Λειτουργεί η Ομάδα μας

Πως Λειτουργεί η Ομάδα μας

Η Ομάδα μας

Ιατροί

Δρ. Ι. Λεωτσάκος

(MD,MSc,PhD,FEBU,FES)

Δρ. Ι. Καταφυγιώτης

(MD,PhD,FEBU,FECSM,FES, FACS)

Νοσηλευτές

Γραμματειακή Υποστήριξη

Η Ομάδα μας

Ιατροί

Δρ. Ι. Λεωτσάκος

(MD,MSc,PhD,FEBU,FES)

Δρ. Ι. Καταφυγιώτης

(MD,PhD,FEBU,FECSM,FES, FACS)

Δρ. Ν. Γρίβας

(MD, MSc, PhD, FEBU)

Γραμματειακή Υποστήριξη

Μαρτυρίες Ασθενών

Έφη Κ.
Ο άνθρωπος ειναι αστερι!! Σωστος επαγγελματιας,ανθρωπινος κ προσιτος.Απο τα λεγομενα του δεν παρεκκλίνουν χιλιοστο οι πραξεις του.Χειρουργησε τον συζυγο μου σε μια δυσκολη αντικειμενικα περίπτωση με θαυμαστα αποτελεσματα.Μην παρασυρθειτε απο "ονοματα"που κυκλοφορουν στην αγορα...ειναι ανωτερος ολων.Τον συνιστω ανεπιφύλακτα τον ευχαριστώ δημοσια και του ευχομαι τα καλυτερα!!
Για τον κ. Καραβιτάκη
Γιάννης Παραής
Πολύ καλός γιατρός. Σοβαρός κ θέλει να σε βοηθήσει κ να ακούσει το πρόβλημα σου. Θα σε συμβουλεύσει κ θα βρει λύσει στο πρόβλημα σου. Μπράβο!!
Για τον κ. Λεωτσάκο
Βαγγέλης Βερνάρδος
Από τους λίγους γιατρούς στον χώρο , ο οποίος πραγματικά θα δώσει όλη του την προσοχή ,την επιστημονική γνωση και την αφοσίωση στον ασθενή του , χωρίς να τον "ξεπετάξει" και να πάει στο επόμενο ραντεβού ! Πραγματικά ο Δρ. Καταφυγιώτης μου έδωσε να καταλάβω με κάθε λεπτομέρεια ποιό ήταν το πρόβλημά μου ,πως θα το προσεγγίσει θεραπευτικά και ποιά ήταν τα ενδεχόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.Άριστος από κάθε άποψη ιατρός ,με ιδιαίτερη εξειδίκευση στο εξωτερικό, του εχω εμπιστευτεί όλη την οικογένεια μου ουκ ολίγες φορές ,τον συγχαίρω μέσα απο αυτή την ανάρτηση και τον προτείνω ανεπιφύλακτα για κάθε ουρολογικό θέμα !
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Γιώργος Παυλίδης
Ιατρός με ήθος, κατάρτιση και αποτελεσματικότητα. Δεν θα διστάσει να πάει ένα βήμα παραπάνω ακόμα και στα πιο περίπλοκα χειρουργεία με σκοπό να πετύχει το άριστο. Πάνω από όλα άνθρωπος.
Για τον κ. Σφουγγαριστό
Ρούλα Σαράντου
Εξαιρετικος γιατρος ο οποιος προσεγγιζει τον ασθενη με μεγαλο επαγγελματισμο. Δινει προσοχη στη λεπτομερεια, έχει πολλή καλη επικοινωνια με τον ασθενη, εξηγει τα παντα με υπομονη και εμπνεει εμπιστοσυνη. Εγχειρησε τον πατέρα μου και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την ολη διαδικασία και το αποτέλεσμα. Τον συνιστω ανεπιφυλακτα.
Για τον κ. Καραβιτάκη
Νίκος Κουτής
Ο ιατρός κος Καραβιτάκης είναι από τους πλέον καταρτισμένους ουρολόγους στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Πέραν από καλός επιστήμονας, είναι και προσιτός σαν άνθρωπος. Ως προς την εξέταση, μου πήρε πλήρες ιστορικό και μου έκανε ενδελεχή κλινικοεργαστηριακό έλεγχο. Δηλώνω απόλυτα ευχαριστημένος και δεν διστάζω να τον συστήσω σε οποιονδήποτε θα ήθελε να επισκεφτεί ιατρό της εν λόγω ειδικότητας.
Για τον κ. Καραβιτάκη
Γιώργος Χασιώτης
Εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος. Η προσέγγιση του είναι ολιστική με έμφαση στην λεπτομέρεια για την καλύτερη δυνατή λύση.
Για τον κ. Ζαμπαύτη
Θεμιστοκλής Παυλίδης
Εξαιρετικός, έμπειρος, επικοινώνησα εύκολα όταν τον χρειάσθηκα κ το ενδιαφέρον του αμέριστο. Είναι αρκετά χρόνια ο γιατρός μου κ αντιμετώπισε επιτυχώς ολες τις ανάγκες της υγείας μου .Τον ευχαριστώ πολύ για όλα.
Για τον κ. Καραβιτάκη
Αναστάσιος Αρμυριώτης
Η εμπειρία μου είναι απόλυτα θετική από τον ίδιο τον Δρ Καραβιτάκη Μάρκο και από την ομάδα του. Είμαι πεπεισμένος ότι έτσι θα παραμένει και σε ότι χρειαστεί στο μέλλον. Γιατρέ ένα μεγάλο ευχαριστώ και Δημόσια.
Για τον κ. Καραβιτάκη
Γιώργος Τερζόπουλος
Με διάφορα ο καλύτερος προσωπικός γιατρός που μπορεί να έχει κάποιος στην ειδικότητα αυτή ! Τρομερός επαγγελματίας, επεξηγηματικός, φιλικός και πάνω απ' όλα άνθρωπος!Σκύβει πάνω από το πρόβλημα του κάθε ασθενή και τον ενδιαφέρει η άμεση επικοινωνία καθ'όλη τη διάρκεια του προβλήματος αυτού να μαθαίνει για την πορεία της θεραπείας!Μου βρήκε λύση σε πρόβλημα που με ταλαιπωρούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού τα κατάφερε είδα στο πρόσωπο του πραγματική χαρά σαν να ήταν οικογένεια μου! Ευχαριστώ για όλα!
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Σπύρος Καλογηράτος
Μαρκαν ο καλύτερος γιατρός αλλά και πάνω από όλα Άνθρωπος που έχω γνωρίσει! Χίλια μπράβο του για όλα του και στον Θεό που του έδωσε την ευλογία του για τις τόσες γνώσεις του!
Για τον κ. Καραβιτάκη
Γιώργος Σταυρουλάκης
ΑΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΟΥ ΕΠΝΕΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΝΩ ΑΝΕΠΙΦΎΛΑΚΤΑ Ή ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ
Για τον κ. Καραβιτάκη
Νίκος Ψυχάκης
Κύριος και επιστήμονας πραγματικός επαγγελματιας. Νομίζω πως δεν χρειάζεται το διαδίκτυο για την εγκυρότητα του. Κύριε καθηγητά σας ευχαριστώ και είμαι τυχερός που ήρθα σε σας. Σπανίζει ο επαγγελματισμος στις μέρες μας και ευτυχώς τον τηρείτε κατά γράμμα
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Ανδρέας Ζερμπίνος
Ευγενικός, καταρτισμένος και πολύ σημαντικό κατ' εμέ είναι το ότι ακούει αυτό που έχεις να του πεις...!!!
Για τον κ. Λεωτσάκο
Έφη Γκικοπούλου
Εξαιρετικός Γιατρός Πολυ ευγενικός. Απλός άνθρωπος που αγαπά πολύ το συνάνθρωπο Κ την επιστήμη του. Εγώ παιδευόμουν δύο χρόνια με λάθος διαγνώσεις Κ αγωγές Κ ευτυχώς είχα την τύχη να απευθυνθώ στον Κ. Καταφυγιωτη βρίσκοντας την αιτία Κ τη σωστή θεραπεία .Ειλικρινά τον συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα.
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Κλαούντια Ραμόνα
Ο καλύτερος γιατρός, υπομονετικός, εξηγεί τα πάντα στους ασθενείς και βρίσκει την καλύτερη λύση. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ πού ήταν δίπλα μου πριν και μετά την επέμβαση και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μού. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Ντίνα Στ.
Εξαιρετικός γιατρός Και πάνω από όλα άνθρωπος !! Μου εξηγούσε αναλυτικά και κατανοητά τα πάντα πάνω σε ένα πρόβλημα του νεφρού μου που αντιμετώπισα και ήταν πάντα διαθέσιμος στο τηλέφωνο ανεξάρτητου ώρας και εποχής !
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Χρόνης Παπαντωνάκης
Επισκεφτηκα για δεύτερη φορα το ιατρειο για θεμα υγείας της γυναίκας μου κ διαπίστωσα με βεβαιότητα οτι είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!! Γιατρός παρα πολύ έμπειρος κ σχολαστικός με σεβασμό στον ασθενή σου εξηγεί με πολύ υπομονή κ χωρίς να σε αγχώνει τον συστήνω σε όλους οσ ους έχουν πρόβλημα έχει μόνο θετικές πλευρές είναι μια Φωτεινή εξαίρεση στην ιατρική κοινοτητα
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Φίλιππος Κουνέλης
Εξαιρετικός γιατρός αλλα και ως ανθρωπος. Εντόπισε άμεσα το πρόβλημα μου, το οποίο είχε περασει ... απαρατήρητο απο συνάδελφο του, με χειρουργησε επιτυχώς και μετά την επέμβαση ηταν παντα εκεί για να ελέγχει ότι ολα ήταν καλά στην μετεγχειρητική πορεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα !
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Ελένη Κ.
Σπάνιο φαινόμενο ο κ. Καταφυγιωτης ! Άριστος επαγγελματίας - επιστήμονας, εγκάρδιος άνθρωπος και πολύ προσεκτικός στο θέμα των αντιβιοτικών. Με βοήθησε απιστευτα με την επιμονη κυστίτιδα που με ταλαιπωρούσε μέχρι και πριν κάποιους μήνες. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ !
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Βλάσης Τσαλιάγος
Ευχαριστώ τον Θεό και τον άγιο Ιωάννη τον ροσσο μέγα η χάρη του που ήμουν τόσο τυχαιρος πάνω στο πρβλημα που είχα να γνωρίσω τον γιατρό Ιωάννη καταφυγιωτη που πράγματι μου έσωσε το νεφρό μου και ταυτόχρονα και την ζωή μου ένας εξαιρετικός γιατρός και ένας εξαιρετικός άνθρωπος γιατί ότι είπε τηρηθηκε .και μετά από το εξιτήριο επικοινωνούσε για 10 ημέρες μαζί μου για να μαθενει τη πορεία της υγείας μου .Ιωάννη να σε έχει ο Θεός καλά να κάνεις καλά τον κόσμο Σ. Ευχαριστώ.
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Γιώργος Οικονομίδης
Καταπληκτικος γιατρος και φοβερος ανθρωπος. Αμεση λυση και θεραπεια σε μενα αλλα και στον γιο μου. Οταν η απολυτη ιατρικη γνωση συναντα την ανθρωπια.
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Γιώργος Καρανάσιος
Εξαιρετικός άνθρωπος και ιατρός. Διαθέτει υπομονή και ήθος και προσεγγίζει τον ασθενή με επαγγελματισμό και ανθρωπιά. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τον ίδιο και του εύχομαι από καρδιάς υγεία και προσωπική ευτυχία
Για τον κ. Καταφυγιώτη
Άννα Μαρία Τζαφέρη
Εξαιρετικός και σαν άνθρωπος και σαν επιστήμονας !
Για τον κ. Λεωτσάκο